Μύθοι και πραγματικότητα.
Υπάρχουν πολλά πεδία εσφαλμένης αντίληψης σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή μας ή αγαπημένων μας προσώπων. Ας κάνουμε μια απόπειρα να ξεδιαλύνουμε μερικά από αυτά.
-
είναι αλήθεια πως αυτός ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μεταξύ των καρκίνων εξίσου σε άντρες και γυναίκες. Η συχνότητά του επίσης αυξάνεται με την ηλικία, ενώ κομβικό ηλικιακό όριο θεωρείται η ηλικία των 50.
-
είναι αλήθεια πως είναι αποτρέψιμος, αλλά και θεραπεύσιμος. Αν ανευρεθεί εγκαίρως το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 90%. Διαπιστώνουμε λοιπόν τη σπουδαιότητα των προληπτικών εξετάσεων (screening tests).
-
είναι μύθος ότι δεν εμφανίζεται σε άτομα υγιή , με καλές διατροφικές συνήθειες, που αθλούνται καθημερινά. Στην ηλικία των 50 όλοι πρέπει να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση.
-
είναι μύθος πως δε χρειάζεται προληπτικός έλεγχος εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα κι αν οι εντερικές μας συνήθειες είναι άριστες. Από τη στιγμή που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα, αλλαγή των εντερικών συνηθειών) ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
-
είναι αλήθεια πως η κολονοσκόπηση δεν αποτελεί μόνο διαγνωστική εξέταση, αλλά και θεραπευτική. Μικροί πολύποδες, ακόμη και μικροί πρώιμοι καρκίνοι, μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά, χωρίς επέμβαση. Εξάλλου πρόκειται για μια εξέταση, η οποία πραγματοποιείται υπό μέθη και φυσικά είναι ανώδυνη.
-
είναι μύθος πως από τη στιγμή που διαγνωσθεί ο καρκίνος, τίποτα θεραπευτικό δεν μπορεί να γίνει. Στα πρώιμα στάδια, η επιβίωση είναι άριστη.
-
είναι μύθος πως ο καρκίνος του εντέρου ισοδυναμεί με “παρά φύση έδρα”. Αποτελεί σπανιότατη εναλλακτική στις μέρες μας και μόνο όταν ο καρκίνος αφορά στο κατωφερέστερο τμήμα του εντέρου.
-
είναι μύθος ότι πολύποδας ίσον καρκίνος.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολυπόδων είναι καλοήθης κι επιπλέον η αφαίρεσή τους είναι απλή, ανώδυνη κι ακίνδυνη μέσω της κολονοσκόπησης. Ασφαλώς η χρόνια παραμονή τους στο έντερο, συμβάλλει στην εξαλλαγή τους κι ανάπτυξη καρκίνου.