Η τεχνολογία φροντίδας των ηλικιωμένων αναπτύσσεται ραγδαία και δίνει σημαντικές λύσεις
Αισθητήρες βοηθούν τους ασθενείς με Αλτζχάιμερ να μένουν σπίτι, με ασφάλεια
Με τις νέες τεχνολογίες γύρω από τη φροντίδα των ηλικιωμένων, τα άτομα που πάσχουν από Αλτζχάιμερ μπορούν σιγά σιγά να μένουν για πολύ περισσότερο καιρό στο σπίτι τους, και να αισθάνονται ασφαλή. Το ίδιο ασφαλείς θα μπορούν να αισθάνονται και οι συγγενείς τους, που θα μπορούν να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς κοντά τους.
Η εταιρία SmartThings κατασκεύασε ειδικούς αισθητήρες που, τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ή σε προσωπικά αντικείμενα, όπως τα κλειδιά τους, δίνουν πληροφορίες για τη θέση και τη συμπεριφορά των ασθενών, με τη χρήση ενός application. Στην περίπτωση της 77άχρονης Αμερικανίδας Λου, οι δύο κόρες της μπορούν και παρακολουθούν τη δραστηριότητά της, και, παρότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, δεν έχει χρειαστεί να προσλάβουν ακόμη κάποια εσωτερική νοσοκόμα ή βοηθό!
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα διακριτικό «σύστημα παρακολούθησης», που συλλέγει σημαντικά δεδομένα, από το πόση ώρα περνάνε οι ασθενείς στο κρεβάτι τους, μέχρι το εάν πάιρνουν συστηματικά τα φάρμακά τους και εάν βγαίνουν από το σπίτι.
Η SmartThings, αλλά και άλλα συστήματα, όπως το Lively και το BeClose τοποθετούν και αισθητήρες σε διάφορες συσκευές μεσα στο σπίτι, όπως στο φούρνο, μειώνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων, αφού ένα από τα κύρια συμπτώματα ατόμων με Αλτζχάιμερ και αμνησία είναι το ότι μπορούν να ξεχάσουν το οτιδήποτε.
Ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, με τη χρήση μιας συσκευής που συλλέγει προσωπικά δεδομένα. Γι’αυτό και είναι θεμιτό να γίνεται νωρίς η διάγνωση και οι ασθενείς να συναινούν στη χρήση αυτής της τεχνολογίας που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και θα τους δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η βιομηχανία φροντίδας των ηλικιωμένων με τη βοήθια της τεχνολογίας είναι σε εμβρυακό στάδιο, αλλά πολλοί πιστεύουν πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν άλματα, και πως αυτές οι τεχνολογίες θα λειτουργούν ως «προσωπικοί φροντιστές»! Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν συσκευές και εφαρμογές να αντικαταστήσουν την επαγγελματική φροντίδα και τη φυσική παρουσία της οικογένειας. Μπορούν, όμως, να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζουν ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.