Φαρμακευτικές θεραπείες για το σπέρμα
Οι φαρμακευτικές θεραπείες για αζωοσπερμία, ολιγοσπερμία, τερατοσπερμία κλπ, τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματικές γιατί υπάρχουν μη ορμονικοί λόγοι του προβλήματος ή δεν επαρκούν για την ολοκληρωτική λύση του.
Ουσιαστικά η φαρμακευτική θεραπεία έχει νόημα όταν αποφεύγουμε την βιοψία όρχεως (TESE), ή ακόμα και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Κρατάει επίσης τουλάχιστον 3 μήνες γιατί για να ανανεωθεί πλήρως το σπέρμα χρειάζονται 72 ημέρες. Δεν πρέπει δηλαδή να ταλαιπωρούμε έναν ασθενή με μακρόχρονη θεραπεία εάν η πιθανότητα επιτυχίας είναι μηδαμινή.
Γοναδοτροπίνες
Πρόκειται μάλλον για την πιο αποτελεσματική λύση. Συχνά χρησιμοποιούμε γοναδοτροπίνες σε περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών στους άντρες. Πρόκειται για τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα ίδια φάρμακα που προκαλούν διέγερση των ωοθηκών, είναι ικανά να εξισορροπήσουν μικρές ορμονικές διαταραχές σε άντρες και να κάνουν τους όρχεις να δουλέψουν φυσιολογικά.
Ταμοξιφαίνη
Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου του μαστού και μερικές φορές είναι αποτελεσματικό σε παθήσεις του σπέρματος.
Κιτρική Κλομιφαίνη
Η επιτυχία της κιτρικής κλομιφαίνης, ένα φάρμακο που σχεδιάστηκε για τη γονιμότητα στις γυναίκες, είναι αμφιλεγόμενη. Έχει χορηγηθεί για πολλές δεκαετίες με αποτελέσματα που ποικίλλουν.
Αντιβιοτικά
Σε προστατίτιδες και λοιμώξεις του σπερματικού υγρού χορηγούμε αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, η οποία συνδέεται με βλάβες στο DNA και με μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος.