Ο τρόπος να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία δεν είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων, αλλά η αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών σε βάθος χρόνου.
Ο διατροφολόγος Χάρης Καλλέργης μας εξηγεί:
Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν είναι πολλές και θα πρέπει να έχουν διάρκεια και συνέπεια.
- Άσκηση: θα πρέπει να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα του παιδιού, ιδανικά με κάποιο σπορ για 45’-60’ τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, αλλά και με γενικότερη αύξηση της κίνησής του, όπως περπάτημα και παιχνίδι.
- Όχι τηλεόραση: Το άραγμα μπροστά στην τηλεόραση εκτός όλων των άλλων σημαίνει αδράνεια και έλλειψη κίνησης. Δεν κρίνεται ωφέλιμο για το παιδί να βλέπει τηλεόραση για περισσότερες από 1-2 ώρες την ημέρα.
- Σε ότι αφορά τη διατροφή οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων δεν ενδείκνυνται για παιδιά, διότι είναι στερητικές, μη εφαρμόσιμες και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή ανάπτυξή του παιδιού.
Η σωστή επιλογή είναι ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής με καλή κατανομή των γευμάτων, περιορισμό των σνακς και του τσιμπολογήματος. Όπως λέει ο Χάρης Καλλέργης ακόμη και η μικρή ελάττωση των θερμίδων, όταν είναι εξατομικευμένη και σωστά προσαρμοσμένη στην ηλικία, μπορεί να συμβάλει σε ουσιαστική απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.
Για παράδειγμα περιορισμός 100 θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους ενός 6χρονου παιδιού, της τάξης των 5 κιλών σε 1 χρόνο.